9.08.2007

Ayet-i Kerimeler



"Onlar ki, gaybe inanıp namazlarını kılarlar ve kendilerine verdigimiz rızıktan (Allah rızası icin) harcarlar.Sana indirilene ve senden once indirilene inanırlar; Ahirete de kesinlikle iman ederler. İşte onlar, Rabb'lerinden bir hidayet uzeredirler ve umduklarına erenler iste onlardır."
Bakara 3-5

"Kadınlar, oğullar, yük yük altın ve gümüş, salma atlar, davarlar ve ekinler gibi nefsin şiddetle arzuladığı şeyler insana süslü gösterildi. Bunlar dünya hayatının geçimliğidir. Oysa asıl varılacak güzel yer ancak Allah’ın katındadır.
De ki: "Size, onlardan daha hayırlısını haber vereyim mi? Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için Rableri katında, içinden ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetler, tertemiz eşler ve Allah’ın rızası vardır." Allah, kullarını hakkıyla görendir.(Bunlar), "Rabbimiz, biz iman ettik. Bizim günahlarımızı bağışla. Bizi ateş azabından koru" diyenler,Sabredenler, doğru olanlar, huzurunda gönülden boyun büküp divan duranlar, Allah yolunda harcayanlar ve seherlerde (Allah’tan) bağışlanma dileyenlerdir."
Bakara 14-17

"Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk ediniz. Umulur ki, böylece korunmuş (Allah'ın azabından kendinizi kurtarmış) olursunuz."
Bakara 21

"Sabırla namazla Allahtan yardım dileyin, şüphesiz bu Allah'a saygı gosterenden baskasına agır gelir. Allah'a saygılı olanlar Rablerine kavusacaklarını gozetir ve gercekten ona doneceklerini bilirler."
Bakara 45

"Kendilerine verdiğimiz Kitab'ı gereğince okuyanlar var ya, işte onlar ona inanırlar, onu inkar edenler ise zarara uğrarlar"
Bakara 121

"Öyle ise beni anın ki, bende sizi anayım.Bana şükredin sakın nankörlük etmeyin"
Bakara 152

"Muhakkak sizi biraz korku, biraz açlık ve mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltmekle deneriz, sabredenleri müjdele."
Bakara 155

"Onlar ki; kendilerine bir musibet isabet ettiği zaman: "Biz muhakkak ki; Allah içiniz (O'nun için yaratıldık) ve muhakkak O'na döneceğiz (ulaşacağız)." dediler."
Bakara 156

"Onlar, (dünya hayatında Allah'a döneceklerini bilenler var ya), Rab'lerinden salâvât ve rahmet onların üzerinedir. İşte onlar, hidayete ermiş olanlardır."
Bakara 157

"Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar şeylerle denizde akıp giden gemide, Allah'ın yukarıdan bir su indirip de onunla yeri ölümünden sonra diriltmesinde, diriltip de üzerinde deprenen hayvanları yaymasında, rüzgarları değiştirmesinde, gök ile yer arasında emre hazır olan bulutta şüphesiz akıllı olan bir topluluk için elbette Allah'ın birliğine deliller vardır."
Bakara 164

"Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince,
dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler."
Bakara: 186

"Bazen hoşlanmadığınız birşey, hakkınızda daha iyi olabilir ve hoşlandığınız birşey de hakkınızda kötü olabilir. Allah bilir, siz bilmezsiniz."
Bakara 216

"Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a gönülden boyun eğerek namaza durun.Eğer (bir tehlikeden) korkarsanız, namazı yaya olarak veya binek üzerinde kılın. Güvenliğe kavuşunca da, Allah’ı, daha önce bilmediğiniz ve onun size öğrettiği şekilde anın (namazı normal vakitlerdeki gibi kılın)."
Bakara 238-239

"Allah hikmeti dilediğine verir. Kime hikmet verilirse, ona pek çok hayır verilmiş demektir.Ancak akıl sahipleri düşünüp ibret alırlar."
Bakara 269

"Allah kişiye ancak gücünün yeteceği kadar yükler; kazandığı iyilik lehine, ettiği kötülük de aleyhinedir. Rabbimiz! Eğer unutacak veya yanılacak olursak bizi sorumlu tutma. Rabbimiz bizden öncekilere yüklediğin gibi, bize de ağır yük yükleme. Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmeyeceği şeyi taşıtma, bizi affet, bizi bağışla, bize acı. Sen Mevlamızsın, kafirlere karşı bize yardım et."
Bakara 286

"Rabbimiz! Bizi doğru yola erdirdikten sonra kalblerimizi eğriltme, katından bize rahmet bağışla; şüphesiz Sen sonsuz bağışta bulunansın"
Ali İmran 8

"Ey Rabbimiz, senin indirdiğine iman ettik, o peygambere de uyduk. Artık bizi şahidlerle beraber yaz."
Al-i İmran 53

"Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz.Her ne harcarsanız Allah onu bilir."
Ali İmran 92

"Nice peygamberlerin yanında Rabbe kul olmuş pek çok kimse savaşmıştır. Allah yolunda başlarına gelenlerden ötürü gevşememişler, yılmamışlar ve boyun eğmemişlerdi. Allah, sabredenleri sever."
Ali İmran 146

"Mallarınız ve canlarınız hususunda deneneceksiniz; sizden önce kendilerine Kitap verilenlerden ve puta tapanlardan, çok incitici sözler duyacaksınız. Ama sabreder, korunursanız; işte bunlar yapmaya değer işlerdendir."
Ali İmran 186

"Onlar ayaktayken,otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.Göklerin ve yerin yaratılışı üzerine düşünürler."Rabbimiz!Bunu boş yere yaratmadın seni eksiklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru" derler."
Ali İmran 191

"Allah, din hususundaki ağır teklifleri sizden hafifletmek istiyor. Çünkü insan sabır ve tahammül bakımından zayıf yaratılmıştır"
Nisa 28

"Namazı kıldıktan başka, Allah'ı ayakta iken, otururken, yan yatarken de anın. Emniyete kavuştuğunuzda, namazı gereğince kılın. Namaz şüphesiz, inananlara belirli vakitlerde farz kılınmıştır."
Nisa 103

"Ey ehl-i kitap! Dininizde aşırı gitmeyin ve Allah hakkında, gerçekten başkasını söylemeyin."
Nisa 171

"Ey inananlar,siz kendinize bakın, siz doğru yolda olduğunuz takdirde sapan kimse size zarar vermez. Hepinizin dönüşü Allah'adır."
Maide 105

"Eger onlara azab edersen onlar senin kullarındır, dilediğini yaparsın, eğer onları bağışlarsan, şüphesiz sen daima "üstünsün,hüküm ve hikmet sahibisin."
Maide 118 Hz. İsa'nın duası

"Tövbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, oruç tutanlar, rüku edenler, secde edenler, iyiliği emredenler, kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın sınırlarını koruyanlar. İşte o müminleri müjdele!"
Tevbe 112

"(Ey Muhammed!) Yüz çevirirlerse de ki: Allah bana yeter. O'ndan başka ilah yoktur. Ben sadece O'na güvenip dayanırım. O yüce Arş'ın sahibidir."
Tevbe 129

"Allah'a tevekkül ettik biz.Ey Rabbimiz, bizi o zalimler güruhuna karşı bir sınama[konusu yapma].Ve bizi rahmetinle o kafirler topluluğundan kurtar"
Yunus 85-86 Hz.Musa'nın kavminin duası

"(Resulüm!) Sen, sana vahyolunana uy ve Allah hükmedinceye kadar sabret. O hakimlerin en hayırlısıdır."
Yunus 109

"Yeryüzünde yaşayan bütün canlıların rızkı ancak Allah'a aittir. O, canlıları babaların sulbünde kararlaşmış ve anaların rahminde kararlaşmakta iken de bilir. Her şey apaçık bir Kitaptadır."
Hud 6

"Nuh Rabbine dua edip dedi ki: "Ey Rabbim! Şüphesiz oğlum da ailemdendir. Senin vadin ise elbette haktır. Sen hakimler hakimisin."
Allah buyurdu ki: Ey Nuh! O asla senin ailenden değildir. Çünkü onun yaptığı kötü bir iştir. O halde hakkında bilgin olmayan bir şeyi benden isteme! Ben sana cahillerden olmamanı tavsiye ederim.
Nuh dedi ki: Ey Rabbim! Ben senden hakkında bilgim olmayan şeyi istemekten sana sığınırım. Eğer beni bağışlamaz ve esirgemezsen, ben ziyana uğrayanlardan olurum!"
Hud 45-47

"Dediler ki: Ey Şuayb! Babalarımızın taptıklarını (putları), yahut mallarımız hususunda dilediğimizi yapmayı terketmemizi sana namazın mı emrediyor? Oysa sen yumuşak huylu ve çok akıllısın!
Dedi ki: Ey kavmim! Eğer benim, Rabbim tarafından (verilmiş) apaçık bir delilim varsa ve O bana tarafından güzel bir rızık vermişse buna ne dersiniz? Size yasak ettiğim şeylerin aksini yaparak size aykırı davranmak istemiyorum. Ben sadece gücümün yettiği kadar ıslah etmek istiyorum. Fakat başarmam ancak Allah'ın yardımı iledir. Yalnız O'na dayandım ve yalnız O'na döneceğim."
Hud 87-88

"Onlar inanmışlar, kalbleri Allah'ı anmakla huzura kavuşmuştur. Dikkat edin, kalbler ancak Allah'ı anmakla huzura kavuşur."
Rad 28

Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: "Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım.Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir."
İbrahim 7

"İman eden kullarıma söyle: Namazlarını dosdoğru kılsınlar, kendisinde ne alışveriş, ne de dostluk bulunan bir gün gelmeden önce, kendilerine verdiğimiz rızıklardan (Allah için) gizli-açık harcasınlar."
İbrahim 31

"Rabbim,beni namazda devamlı kıl; soyumdan [gelenleri] de. Rabbimiz, duamı kabul buyur. Rabbimiz, bana, anneme ve babama,müminlerin hesap günü mağfiret eyle.."
İbrahim 40-41 Hz.İbrahim'in duası

"Erkek veya kadın, kim mü’min olarak iyi iş işlerse, elbette ona hoş bir hayat yaşatacağız ve onların mükafatlarını yapmakta olduklarının en güzeli ile vereceğiz."
Nahl 97

"İnsan hayra dua eder gibi şerre dua eder. İnsan çok acelecidir."
İsra 11

"Rabbim [anne ve babam] ben küçükken nasıl [merhametle] terbiye etmişse,Sende onlara merhamet eyle."
İsra 24

(Ey Muhammed!) De ki: "Rabbim! Beni, takdir ettiğin yere gönül rahatlığı ve huzur içinde koy ve çıkacağım yerden de dürüstlükle ve selametle çıkmamı sağla. Bana katından yardım edici bir kuvvet ver."
İsra 80.

"Gerçek hükümdar olan Allah Yüce'dir. Kuran sana vahyedilirken, vahy bitmezden önce, unutmamak için, tekrarda acele edip
durma, "Rabbim! ilmimi artır" de."
Taha 114

"Biz, imtihan olarak sizi şerle ve hayırla deneriz"
Enbiya 35

"Bir de, kendilerine ilim verilenler, onun (Kur'an'ın) hakikaten Rabbin tarafından gelmiş bir gerçek olduğunu bilsinler de ona inansınlar, bu sayede kalpleri huzur ve tatmine kavuşsun. Şüphesiz ki Allah,iman edenleri, kesinlikle doğru bir yola yöneltir."
Hac 54

"Gerçekten mü’minler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki namazlarında huşu içerisindedirler. Onlar faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler, zekatı verirler, iffetlerini korurlar...
Ve onlar, emanetlerine ve verdikleri sözlerine riayet ederler. Onlar namazlarını kılmaya devam ederler."
Mü’minûn 1-5, 8-9

"Ey Rabbim,onların yalanlamasına karşı bana yardım eyle"
Mü'minun 26

"Allah’ın, yüceltilmesine ve içlerinde adının anılmasına izin verdiği evlerde hiçbir ticaretin ve
hiçbir alış verişin kendilerini, Allah’ı anmaktan, namazı kılmaktan, zekatı vermekten alıkoymadığı
birtakım adamlar buralarda sabah akşam O’nu tesbih ederler. Onlar, kalplerin ve gözlerin dikilip
kalacağı bir günden korkarlar.(Bütün bunları) Allah, kendilerini yaptıklarının en güzeli ile mükafatlandırsın
ve lütfundan onlara daha da fazlasını versin diye (yaparlar). Allah dilediğini hesapsız olarak rızıklandırır."
Nur 36-38

"(Nuh), Rabbim! dedi, beni yalanlamalarına karşı bana yardım et!"
Nur 62

"Rahman'ın has kulları onlardır ki,yeryuzunde tevazu ile yururler ve kendini bilmez kimseler onlara laf attıgında(incitmeksizin) "Selam" derler (gecerler)."
Furkan 63

"(Ve o kullar): Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl! derler."
Furkan 74

"De ki: "İbadetiniz (duanız) olmasa Rabbim size ne diye değer versin?" Ey inkarcılar! Yalanladığınız için, azap yakanızı bırakmayacaktır."
Furkan 77

"[Allah ki] Rabbidir alemlerin.[O Rab] ki beni halk eyledi,bana hidayet eyledi.O ki,beni yedirir, içirir.Hastalandığımda bana şifa verir.O ki bana ölüm verecek, sonra bana yeniden hayat verecektir.O ki din gününde hatalarımı bağışlayacağını umduğum."
Şuara 77-82 Hz İbrahim[as]in duası

"Ey Rabbim,beni ve ailemi onların yapageldiklerinden kurtar"
Şuara 169 Hz Lut[as]'un duası

"Ey Rabbim,beni gerek bana gerekse ana-babama verdiğin nimete şükretmeye ve razı olacağın salih amellere muvaffak kıl.Beni, rahmetinle,salih kulların arasına kat"
Neml 19

"Ey Rabbim, bana bahşedeceğin hayra öylesine muhtacım ki..."
Kasas 24 Hz Musa[as]'nın duası

"(Rasûlüm) Sana vahyedilen kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (İbadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir."
Ankebût 45

"Haydi siz, akşama ulaştığınızda (akşam ve yatsı vaktinde) sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde Allah'ı tesbih edin (namaz kılın), ki göklerde ve yerde hamd O'na mahsustur."
Rum 17-18

"Kendileri için huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda sevgi ve merhamet var etmesi, O'nun (varlıgının ve kudretinin) delillerindendir."
Rum 21

"Şimdi sen sabret. Çünkü Allah'ın vaadi mutlaka haktır. Sakın imanı sağlam olmayanlar seni hafifliğe sevketmesinler."
Rum 60

"Ey iman edenler! Allah'ı çokça zikredin."
Ahzab 41

"Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızktan (Allah için) gizli ve açık sarf edenler, asla zarara uğramayacakları bir kazanç umabilirler."
Fatır 29.

"Yoksa geceleyin secde ederek ve kıyamda durarak ibadet eden, ahiretten çekinen ve Rabbinin rahmetini dileyen kimse (o inkarcı gibi) midir? (Resulüm!) De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür."
Zümer 9

"(Resulüm!) Söyle: Ey inanan kullarım! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Bu dünyada iyilik yapanlara iyilik vardır. Allah'ın (yarattığı) yeryüzü geniştir. Yalnız sabredenlere, mükafatları hesapsız ödenecektir."
Zümer 10 Zümer suresindeki bu ayetle Mekke Muslumanlarının dinlerini gerektiği gibi yaşayabilecekleri yerlere göç etmeleri işaret ediliyor.

"Rabbimiz, Senin rahmet ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. O halde tövbe eden ve senin yoluna gidenleri bağışla, onları cehennem azâbından koru.Rabbimiz, onları da, onların atalarından, zevcelerinden, nesillerinden iyi olanları da, kendilerine vaad ettiğin Adn cennetlerine koy. Şüphesiz Sen Azizsin ve Hakimsin. Bir de onları,her türlü kötülüklerden koru.O gün sen kimi kötülüklerden korursan muhakkak ki onu rahmetine mazhar etmiş olursun. Bu en büyük kurtuluştur"
Mü'min 7-9 Arş’ı taşıyanlar ve onun çevresinde bulunanlar (melekler)in duası

"O halde sabret.Çünkü Allah'ın vaadi haktır.Hem günahından dolayı istiğfar et ve akşam sabah Rabbini hamd ile tesbih et"
Mü'min 55

"Bana dua edin,duanıza cevap vereyim.Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler,mutlaka aşağılanmış bir halde cehenneme gireceklerdir."
Mümin 60

"Eğer şeytandan gelen kötü bir düşünce seni dürtecek olursa, hemen Allah’a sığın. Çünkü O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir."
Fussilet 36

"Rabbim,bana ve ana-babama verdiğin nimete şükretmemi ve razı olacağın salih ameller yapmamı temin et.Benim için de,benden sonra gelecek neslim için de iyiliği devam ettir.Ben sana döndüm.Ve elbette ki ben müslümanlardanım."
Ahkaf 15

"Geceleyin ve yıldızların çekildiği an O'nu tesbih et"
Tur 49

"Doğrusu insana çalışmasından başka bir şey yoktur."
Necm 39

"Gizli konusma seytandandır.(Seytan insanları bu yola iter ki) İnananlar uzulsunler. Oysa o, Allah'ın izni olmadıkça inananlara hiçbir zarar veremez. Müminler Allaha dayansınlar."
Mücadele 10

Onlardan sonra gelenler de derler ki: "Rabbimiz bizi bizden önce inanmmış olan kardeşlerimizi bağışla, kalblerimizde inanlara karşı bir kin bırakma! Rabbimiz, kuşkusuz Sen, çok şefkatli, çok merhametlisin."
Haşr 10

"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi
bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır."
Cuma 9

"Allah’ın izni olmaksızın hiçbir musibet başa gelmez. Kim Allah’a inanırsa, Allah onun kalbini doğruya iletir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir."
Tegabun 11

"Kim Allah'a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur."
Talak 3

"De ki: "O, sizi yaratan ve size kulaklar, gözler ve kalpler verendir. Ne kadar da az şükrediyorsunuz!""
Mülk 23

"Şüphesiz, doğruluk rehberi olan Kuran'ı dinlediğimizde ona inandık; kim Rabbine inanırsa, o, ecrinin eksiltileceğinden ve kendisine haksızlık edileceğinden korkmaz."
Cin 13

"Şüphesiz gece ibadetinin etkisi daha fazla, (bu ibadetteki) sözler (Kur’an ve dua okuyuşlar) ise daha düzgün ve açıktır."
Müzzemmil 6

"Şüphesiz bunlar bir öğüttür. Kim dilerse Rabbine ulaştıran bir yol tutar."
Müzzemmil 19

"Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır.
Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.
Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul,
Yalnız Rabbine yönel"
İnşirah 5-8

"Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir.
Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir."
Zilzal(zelzele) 7-8

"Sonra, yemin olsun ki, o gün (size verilen) her nimetten sorulacaksınız."
Tekasür 8

"Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir.
Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir)."
Asr 1-3

"Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarından gafildirler (Kıldıkları namazın değerini bilmez, namaza gereken ihtimamı göstermezler). İbadetlerini gösteriş için yapar, zekât ve diğer yardımlarını esirger, vermezler."
Maun 4-7

"Ve andolsun ki insani Biz yarattik. Ve nefsinin ona ne vesveseler verecegini biliriz. Ve Biz, ona sah damarindan daha yakınız."
Kaf 16

Hiç yorum yok: